Van Dam Orgel

Het orgel wordt tijdens de erediensten bespeeld door een hiertoe aangestelde organisten. De gemeente telt vijf organisten.

Het orgel van de Gereformeerde Gemeente Nunspeet bestaat uit twee delen die in een verschillende periode zijn ontstaan. Het binnenwerk is van de hand van L. van Dam en Zonen te Leeuwarden in 1894 en de kas is gemaakt door Hendriksen & Reitsma orgelmakers te Nunspeet in 1979. Van Dam heeft dit binnenwerk gemaakt voor de Dokkumer Sint-Martinuskerk waar Jan Helman uit Groningen in 1688 een orgel bouwde bestaande uit een hoofdwerk, rugwerk en pedaal. Van Dam maakte in de bestaande hoofdwerkkas een nieuw hoofdwerk en een bovenwerk waarbij de frontindeling werd gewijzigd. De rugwerkkas bleef leeg. Het pedaal kwam op een nieuwe lade buiten de kas te staan. In 1979 werd door Flentrop Orgelbouw een nieuw binnenwerk volgens de oudste bekende dispositie aangebracht. Daarbij is toen tevens de oorspronkelijke frontindeling hersteld. Van het oorspronkelijke Helmanorgel is alleen de kas van kistenmaker Jacob Cornelisz Coningh bewaard gebleven. Het binnenwerk is in 1979 aangekocht door de Gereformeerde Gemeente Nunspeet en is door Hendriksen & Reitsma geplaatst in een door hun vervaardigde kas.

De dispositie van Van Dam in 1894 is als volgt:

Hoofdwerk Bovenwerk Pedaal  
Bourdon 16' Fluitdolce 8' Subbas 16'
Prestant 8' Salicionaal 8' Octaaf 8'  
Holpijp 8'   Aeoline 8' Gedekt 8'  
Violon 8'   Salicet 4'   Octaaf 4'  
Octaaf 4'   Fluittravers 4' Basson 16'
Roerfluit 4' Quintfluit 3' Trompet 8'
Quint 3'   Woudfluit 2'    
Octaaf 2'
Cornet D 4 st.        
Trompet 8'        

 

Bij de plaatsing en restauratie in 1979 zijn er enkele registers toegevoegd aan de dispositie. Op het hoofdwerk de Mixtuur 4-5 st. en op het bovenwerk de Terts 1 3/5’ en de Dulciaan 8’. Tevens werd het orgel uitgebreid met een Pedaalkoppel - Bovenwerk en het bovenwerk werd voorzien van een tremulant.

Waarbij de huidige werktuigelijke registers als volgt luiden:

Koppel HW – BW
Koppel Ped. – HW
Koppel Ped. – BW
Tremulant BW

Toonhoogte a¹ = 435,8 Hz (bij 18º C) Manuaalomvang C - g³
Temperatuur evenredig zwevend Pedaalomvang C - d¹

Wilt u meer over het orgel weten, neemt u dan via het algemeen contactformulier op deze site contact met ons op.